Quantcast
Channel: Specialisten – Ploum
Viewing all 110 articles
Browse latest View live

Matthijs Bolkenstein

$
0
0

Matthijs is werkzaam als advocaat op de sectie Banking & Finance.

Specialisatie

Hij begeleidt regelmatig cliënten bij vergunningaanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten of De Nederlandsche Bank en adviseert veelvuldig over compliance gerelateerde aspecten uit het financieel recht.

Ervaring

Matthijs is in 2003 afgestudeerd aan de Universiteit Leiden en in 2004 als advocaat bij Eversheds Sutherland in dienst getreden en daar in 2012 tot partner banking & finance benoemd. In 2009 heeft hij aan de Grotius Academie de postacademische specialisatieopleiding Effectenrecht cum laude afgerond. Sinds 2019 is hij partner bij Ploum.

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

Matthijs is veelvuldig betrokken geweest bij het opzetten van onder toezicht van de AFM en/of DNB staande entiteiten, waaronder een aantal start-ups in de Fintech sector. Door deze ervaringen is hij in staat om niet enkel vanuit juridisch perspectief maar ook vanuit operationeel en commercieel perspectief te adviseren. Onderdeel van Matthijs zijn praktijk is het adviseren over en begeleiden van partijen bij de koop en verkoop van vorderingen en non performing portefeuilles. Matthijs heeft vanuit die ervaring regelmatig tijdens internationale congressen als panellid en moderator opgetreden.

Matthijs Bolkenstein is praised by clients for his “very broad knowledge” and “commercial perspective,” and is appreciated for being “responsive, motivated and always trying to find solid solutions.”

Legal500

De praktijk van Matthijs en Lucas wordt aanbevolen door de Legal500: ”the practice is known for its sector expertise in renewable energy and real estate, with work in the latter steadily increasing in the last year. Practice heads Matthijs Bolkenstein and recently promoted partner Lucas Lustermans advised Alfanar Co on the financing of a solar plant in Egypt and handled a similar project, also in Egypt, for Scatec.”

Voorbeelden van zaken

  • Het begeleiden van een Duitse bank bij diverse (commercieel) vastgoedfinancieringen in Nederland, waarbij de betrokkenheid bestond uit het beoordelen van financieringsdocumentatie, het opstellen van zekerheidsdocumentatie en het afgeven van legal opinions.
  • Het adviseren van een Duitse manager van venture capital fondsen bij het opzetten van een Nederlandse fondsstructuur, het beoordelen en opstellen van fondsdocumentatie en adviseren over toezichtrechtelijke aspecten.
  • Het begeleiden van een US private equity firm in een financierings- en sale and lease back transaction (asset based finance).

Grotiusopleiding

  • Grotius Effectenrecht

Lidmaatschappen en nevenfuncties

Het bericht Matthijs Bolkenstein verscheen eerst op Ploum.


Lucas Lustermans

$
0
0

Lucas is werkzaam als advocaat op de sectie Banking & Finance.

Specialisatie

Lucas is gespecialiseerd in het adviseren van kredietgevers en kredietnemers bij nationale en internationale financieringstransacties, waaronder overnamefinancieringen, algemene bedrijfsfinancieringen en projectfinancieringen.

Ervaring

Lucas is in 2004 afgestudeerd aan de Universiteit Maastricht en in 2005 als advocaat bij Eversheds Sutherland in dienst getreden. Van 2012 tot en met 2015 was Lucas werkzaam als bedrijfsjurist bij de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. waar hij over internationale financieringstransacties en fonds investeringen adviseerde. In 2010 heeft hij aan de Grotius Academie de postacademische specialisatieopleiding Financiering en Zekerheden afgerond. Lucas is in 2015 weer in dienst getreden bij Eversheds Sutherland waar hij in 2018 tot partner is benoemd. Sinds 2019 is hij partner bij Ploum.

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

Door zijn ervaring buiten de advocatuur als bedrijfsjurist is voor Lucas nog eens bevestigd dat de cliënt behoefte heeft aan praktisch juridisch advies dat kan bijdragen aan de oplossing van een juridisch probleem. Lucas is pragmatisch ingesteld en denkt graag mee met zijn cliënten.

“Working with Lucas is a pleasure: he is thorough and pragmatic and stays on the ball until the job is done. Good legal knowledge combined with a healthy commercial drive.” – Ronald Janse FMO

Legal500

De praktijk van Lucas en Matthijs wordt aanbevolen door de Legal500: ”the practice is known for its sector expertise in renewable energy and real estate, with work in the latter steadily increasing in the last year. Practice heads Matthijs Bolkenstein and recently promoted partner Lucas Lustermans advised Alfanar Co on the financing of a solar plant in Egypt and handled a similar project, also in Egypt, for Scatec.”

Voorbeelden van zaken

  • Het adviseren over de projectfinanciering voor de realisatie van een houtwarmtestation. Lucas heeft met succes de leningsdocumentatie, zekerheden en projectdocumenten opgesteld en mede uit onderhandeld namens twee duurzame energie fondsen.
  • Het adviseren over de acquisitiefinanciering voor de aankoop van oncologische medisch centrum in Noord-Afrika. Lucas heeft met succes de leningsdocumentatie zekerheden en projectdocumenten opgesteld en mede uit onderhandeld namens een internationale ontwikkeling financieringsmaatschappij.
  • Het adviseren en opstellen van model leningsdocumentatie. Lucas heeft in samenwerking met collega’s van andere disciplines model leningsdocumentatie beoordeeld en opgesteld voor diverse financiële instellingen.

(Grotius) Opleidingen

  • Grotius Financiering en Zekerheden

Lidmaatschappen en nevenfuncties

Het bericht Lucas Lustermans verscheen eerst op Ploum.

Mirjam Louws

$
0
0

Mirjam is werkzaam als advocaat op de sectie Trade, Customs & Logistics.

Specialisatie

Mirjam’s werkzaamheden bestrijken de terreinen van de (internationale) handel, de logistiek en de (levensmiddelen)industrie. Zij houdt zich voornamelijk bezig met het adviseren en procederen terzake van contractdisputen en issues met betrekking tot aansprakelijkheid en conformiteit (product- en voedselveiligheid).

Civiele procedures en complexe zaken

Mirjam staat op de terreinen waarin zij actief is onder meer producenten, leveranciers, vervoerders, logistiek dienstverleners, distributeurs (waaronder ook farmaceuten), containermaatschappijen en verzekeraars bij. Mirjam heeft ruime ervaring met het voeren van civiele procedures. Met name complexe zaken (zowel feitelijk als juridisch) zijn bij Mirjam in goede handen. Mirjam begeleidt haar cliënten bij uiteenlopende onderwerpen, zoals:

  • Het aangaan en beëindigen, maar ook in geval van wanprestatie het afdwingen van nakoming van overeenkomsten
  • Het opstellen van en adviseren over algemene voorwaarden, inkoop- en verkoopcontracten en de uitleg van commerciële contracten
  • Aansprakelijkheid
  • Issues ter zake van product- en voedselveiligheid

Daarnaast is Mirjam in het bijzonder gespecialiseerd in het adviseren van en procederen voor werkgevers die door (oud)werknemers zijn aangesproken in verband met de blootstelling aan asbest (asbestclaims) of andere gevaarlijke stoffen en geschillen die vallen onder het Verdrag inzake de internationale koop van roerende zaken (Weens Koopverdrag).

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

Mirjam is zeer gedreven en heeft een oplossingsgerichte instelling. De koers recht houden, tegelijkertijd oog hebben voor detail en creativiteit met een ‘recht-door-zee’ mentaliteit, is kenmerkend voor Mirjam en haar manier van werken. Mirjam komt uit een ondernemersfamilie en weet welke waarde een ondernemer hecht aan praktische op maat gemaakte oplossingen en heldere advisering.

Voorbeelden van zaken

  • Geadviseerd en met succes meerdere procedures gevoerd voor containerrederij Maersk en diverse bouwbedrijven terzake van aansprakelijkheid in verband met asbestblootstelling. Eén tot aan de Hoge Raad (samen met mr. Caspar Janssens). De publicatie van dat arrest is hier te raadplegen.
  • Advisering inzake (internationaal) contracten-, aansprakelijkheids- en internationaal privaat- en transportrecht voor twee (door de Europese Unie gesubsidieerde) projecten, het CO3-project en het NexTrust project. Deze projecten in de logistieke sector zijn gericht op verbetering van de samenwerking, efficiëntie en duurzaamheid.
  • Procederen over contractdisputen, uiteenlopend van een geschil waarin centraal stond of een product voldeed aan de Richtlijn Medische Hulpmiddelen 93/42/EEG (dit betrof luizenshampoo) tot aan een geschil waarin de VMC-verordening (Verordening (EG) nr. 2073/2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen en bijbehorende Leidraden) centraal stond.

Opleidingen

  • Beroepsopleiding advocatuur (2014 – 2016)
  • Bedrijfsrecht en Maritime & Transport law, Erasmus Universiteit Rotterdam (2013)

Lidmaatschappen

  • Nederlandse Vereniging voor Zee- en Vervoerrecht (NVZV)
  • Nederlandse Vereniging voor Vervoerrecht (NVV)
  • Sociëteit Rotterdam Maritiem. Dit is een club van bedrijven (circa 75 leden), die op welke wijze dan ook als maritiem bedrijf (de bekende “natte” bedrijven) bij het Rotterdamse Havengebied zijn betrokken.

Nevenfuncties

  • Rubrieksauteur van het tijdschrift Juridisch up to Date, rubriek: handelscontracten, transport en logistiek.

Publicaties

Het bericht Mirjam Louws verscheen eerst op Ploum.

Joost Kool

$
0
0

Joost is werkzaam als advocaat op de sectie Banking & Finance

Specialisatie

Joost is gespecialiseerd in de financieringspraktijk en houdt zich bezig met financieringen en zekerheden en aanverwante ondernemingsrechtelijke vraagstukken. Joost begeleidt (internationale) financieringstransacties met een focus op acquisitie- en herfinancieringen binnen verschillende sectoren.

Ervaring

Joost is sinds 2014 advocaat en per 1 mei 2019 werkzaam bij Ploum. Joost is eerder werkzaam geweest bij Houthoff te Rotterdam. Na ervaring te hebben opgedaan in het adviseren van partijen in (met name) de verzekeringssector op het gebied van financiële toezichtrechtelijke wet- en regelgeving, heeft Joost voornamelijk ervaring opgedaan binnen de financieringspraktijk. Hij adviseert daarbij zowel leningnemers als financiers en staat hen ook bij bij het uitonderhandelen en opstellen van onder andere financierings- en zekerheidsdocumentatie en het opstellen en afgeven van legal opinions. Ook heeft Joost ervaring met het opstelling van intercompany leningdocumentatie en met het verrichten van due diligence op het gebied van financieringen.

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

Joost is pragmatisch ingesteld, geeft klanten graag praktisch juridisch advies en behaalt graag het best werkbare resultaat voor zijn klanten.

Opleidingen

  • Law Firm School-programma
  • Beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten
  • Master Bedrijfsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Master Financieel recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Bachelor Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Voorbeelden van zaken

  • Adviseren in het kader van her- en acquisitiefinancieringen.
  • Adviseren en begeleiden van een overnametraject van Nederlands vastgoed door een consortium van institutionele beleggers en bij een overnametraject van een Nederlandse verzekeraar door een Amerikaanse investeerder waarbij meerdere toezichtrechtelijke kwesties speelden

Publicaties

  • W.G. de Haan & J.T. Kool, ‘Solvency II: een globale verkenning’, Tijdschrift voor Compliance, december 2015, p. 326-334
  • J.T. Kool, noot bij: HR 26 februari 2016, ECLI:NL:HR:2016:335, Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2016/67
  • B.M. van Wijk & J.T. Kool, ‘Verjaring’, in: M. van Tiggele-van der Velde & H. Wansink (red.), ‘Bespiegelingen op 10 jaar “nieuw” verzekeringsrecht”, Deventer: Kluwer 2016, p. 215-234

Het bericht Joost Kool verscheen eerst op Ploum.

Nina Witt

$
0
0

Nina is werkzaam als advocaat op de sectie IP & IT.

Specialisatie

Nina adviseert en procedeert inzake de bescherming en handhaving van intellectuele eigendom, IT, privacy en e-commerce. Tevens adviseert zij over specifieke, vaak complexe regelgeving, bijvoorbeeld m.b.t. geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en (klinisch) wetenschappelijk onderzoek.

Ervaring

Nina heeft een ruime ervaring met het opstellen van (commerciële) contracten en algemene voorwaarden. Onder meer m.b.t. licenties, onderzoek en ontwikkeling (R&D), bedrijfsgeheimen, software en het verwerken van persoonsgegevens, waaronder patiëntendata- en materiaal. Zij staat cliënten bij in geval van inbreuk op intellectuele eigendomsrechten en assisteert bij het opzetten van webshops en het structureren van IP-portfolio’s. Tevens heeft zij ervaring met diverse juridische onderwerpen die aan bod komen in de ‘entertainmentbranche’.

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

Mede doordat Nina een aantal jaren werkzaam is geweest als bedrijfsjurist en advocaat bij het Technology Transfer Office van het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam, bezit Nina specialistische kennis omtrent o.a. de ontwikkeling, validatie en valorisatie van bijv. software, geneesmiddelen en diagnostische tests. Hierdoor kan zij de belangen en mogelijkheden van diverse betrokken partijen goed in kaart brengen en hen waar mogelijk dichter bij elkaar brengen. Nina zoekt waar mogelijk graag een praktische oplossing, zodat partijen zo snel mogelijk ‘door kunnen’. Vanwege haar bijzondere interesse voor film, muziek, theater en kunst en daarmee samenhangende nevenactiviteiten, heeft zij tevens goed zicht op wat er in de creatieve sector speelt.

Middels haar netwerk brengt Nina partijen ook buiten het juridische speelveld bij elkaar. Naast het behandelen van dossiers geeft Nina regelmatig lezingen en workshops. Zij woont de nodige congressen en bijeenkomsten bij om ook praktische, actuele zaken mee te kunnen nemen in haar adviezen en de wereld van haar cliënten nog beter te begrijpen.

Voorbeelden van zaken

  • Het assisteren en adviseren bij het opzetten van een wereldwijde webshop voor verkoop van producten aan consumenten.
  • Het adviseren van diverse bedrijven m.b.t. de bescherming en structurering van intellectuele eigendomsrechten, het verwerken van persoonsgegevens en het opstellen van de daarbij benodigde contracten en algemene voorwaarden.
  • Het opstellen en beoordelen van diverse overeenkomsten in het kader van wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling en exploitatie van nieuwe technologieën.

Lidmaatschappen en nevenfuncties

  • Licensing Executives Society Benelux (LES)
  • Vereniging voor Auteursrecht (VvA)

Het bericht Nina Witt verscheen eerst op Ploum.

Caspar Janssens

$
0
0

Caspar is advocaat bij de Hoge Raad. Als of counsel is hij werkzaam binnen de sectie Trade, Customs & Logistics.

Specialisatie

Als cassatieadvocaat adviseert en procedeert Caspar veel in civiele zaken bij de Hoge Raad, maar ook in zaken bij lagere rechters. Hij bestrijkt een breed terrein van het civiele recht, met een focus op handelsgeschillen, het consumentenrecht en het burgerlijk procesrecht.

Caspar wordt met grote regelmaat door andere advocaten als klankbord ingeschakeld. Dat gebeurt niet alleen met het oog op een mogelijk cassatieberoep, maar ook om samen tot de beste processtrategie te komen.

Ervaring

Na een bancaire carrière heeft Caspar in 2004 de overstap naar de advocatuur gemaakt. Vanaf zijn eerste dag als advocaat heeft Caspar zich intensief beziggehouden met het voeren van complexe gerechtelijke procedures, waaronder civiele cassaties. Als ervaren cassatieadvocaat heeft Caspar met succes de proeve van bekwaamheid afgelegd, waarmee hij is toegelaten tot de Balie bij de Hoge Raad.

Caspar is lid van de Adviescommissie burgerlijk procesrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten en is auteur van de jaarlijkse Kroniek aansprakelijkheidsrecht in het Advocatenblad. Verder publiceert hij regelmatig annotaties en artikelen in diverse juridische tijdschriften en wordt hij vaak in de landelijke media als deskundige gevraagd zijn mening over juridische onderwerpen te geven.

Voorbeelden van zaken

  • HR 13 juli 2018, Is een verkopende NVM-makelaar jegens de kopers van een huis aansprakelijk voor de vermelding van een onjuiste woonoppervlakte die niet is gemeten volgens de voor NVM-makelaars verplichte meetinstructie?
  • HR 24 maart 2017Werkgeversaansprakelijkheid bij beroepsziekte (mesothelioom). Is het beroep van de werkgever op verjaring van de vordering naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar?
  • HR 24 februari 2017, Hoe moet een brief worden uitgelegd waarin een beroep op een financieringsvoorbehoud wordt gedaan?
  • HR 25 november 2016, Namens de Consumentenbond opgetreden in een prejudiciële vragenprocedure over de vergoeding van buitengerechtelijke incassokosten, met name over de veertiendagenbrief
  • HR 9 mei 2014Bij een sanering van gebonden asbest wordt losgebonden (spuit)asbest aangetroffen. De Koper van het gebouw legt alleen de aanwezigheid van het losgebonden (spuit)asbest aan zijn vordering ten grondslag. Begon klachttermijn te lopen na de eerdere ontdekking van het gebonden asbest?
  • HR 12 april 2013, maken de stoelen van Fikszo en H3 inbreuk op de Tripp Trapp kinderstoel van Stokke?
  • HR 1 juni 2012, Was de samenwerkingsovereenkomst met Mediq Apotheken nietig omdat die een verboden strekking had?

Lidmaatschappen en nevenfuncties

Publicaties

Het bericht Caspar Janssens verscheen eerst op Ploum.

André Jansen

$
0
0

André is werkzaam als of counsel op de sectie Douane, handel en logistiek.

Specialisatie

André is gespecialiseerd in fiscale en niet-fiscale regelgeving met betrekking tot in- en uitvoer van goederen, waaronder import- en export controle, douanerechten, accijnzen, antidumping heffingen en BTW. Hij kan de meest ingewikkelde juridische argumentaties van de wederpartij ontrafelen en in simpele bewoordingen kernachtig te weerleggen.

Ervaring

André is in Leiden afgestudeerd in het bedrijfsrecht en het fiscaal recht (kostprijsverhogende belastingen). Hij heeft na zijn functie als inspecteur bij de Belastingdienst, bij een aantal grote advies- en advocatenkantoren gewerkt. Hij kent de ins en outs van de Nederlandse Douane en de Belastingdienst en kan zijn cliënten daarom de optimale combinatie bieden van kennis en ervaring.

André adviseert zijn nationale en internationale cliënten onder andere op het gebied van  douanerechten, accijnzen, antidumping heffingen en BTW.  Daarnaast adviseert hij bij due diligences onderzoeken, pre-audits, door de Belastingdienst uitgevoerde controles en het sluiten van compromissen met douane- en BTW autoriteiten.

André vertegenwoordigt zijn cliënten in fiscale bezwaar- en beroepsprocedures voor de Nederlandse rechter en het Europese Hof van Justitie.

Lidmaatschappen en nevenfuncties

Het bericht André Jansen verscheen eerst op Ploum.

Karin Bösecke


Aslihan Durmus

$
0
0

Specialisatie: bestuurs- en omgevingsrecht

Aslihan is jurist en is gespecialiseerd in het bestuursrecht en het omgevingsrecht. Haar speciale focusgebieden zijn de vastgoedsector, de energiesector en de afvalsector.

Achtergrond

Aslihan heeft de studies Criminologie, Wijsbegeerte en Nederlands Recht afgerond aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden. Tijdens haar studie heeft zij wetenschappelijk onderzoek gedaan en meegeschreven aan een drietal publicaties van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Daarnaast heeft zij als buitengriffier gewerkt bij de Rechtbank Rotterdam. Ook gaf Aslihan leiding aan meerdere teams van medische studenten in een ziekenhuis.

Lidmaatschappen

  • Vereniging voor Bestuursrecht
  • Vereniging voor Wijsbegeerte van het recht

Het bericht Aslihan Durmus verscheen eerst op Ploum.

Yvonne Hamerling

$
0
0

Yvonne is werkzaam als senior merkengemachtigde op de sectie IE & IT.

Specialisatie: beheer van merkenportfolio’s

Yvonne is gespecialiseerd in Privaatrecht (waaronder Intellectueel Eigendomsecht) en Informatica & Recht. Zij is Europees Merken- en Modellengemachtigde en heeft jarenlange ervaring met het beheren van merkenportfolio’s van diverse multinationals en onderzoeksprojecten. Daarnaast staat zij cliënten bij in oppositie- en nietigheidsprocedures alsmede andere inbreukzaken.

Achtergrond

Yvonne is sinds 2019 werkzaam bij Ploum. Daarvoor is ze zowel werkzaam geweest in de advocatuur (Nauta Dutilh) als in het bedrijfsleven (Philips Lighting). Ze heeft de studie Rechten gevolgd aan de Vrije Universiteit Amsterdam met een specialisatie Informatica & Recht en Privaatrecht (waaronder Intellectueel Eigendomsrecht). Yvonne is erken BMM Merkengemachtigde.

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

Yvonne heeft niet alleen bij juridische dienstverleners, maar ook in het bedrijfsleven gewerkt. Daardoor kan zij goed de strategische belangen voor bedrijven en de interne processen beoordelen en meenemen in haar advisering.

Voorbeelden recent werk

De afgelopen jaren heeft Yvonne voor een bekend drankenlabel wereldwijd een project van opposities en cancellation actions gecoördineerd. Verder heeft zij bijgedragen aan de transitie van de merken-/modellenportefeuille van Royal Philips naar Philips Lighting (thans Signify).

Lidmaatschap

Het bericht Yvonne Hamerling verscheen eerst op Ploum.

Renée van Hoof

$
0
0

Renée is advocaat en werkzaam op het gebied van het bouwrecht en vastgoedrecht.

Specialisatie: adviseren en procederen over complexe geschillen

Renée procedeert in bouw- en vastgoedzaken bij de overheidsrechter en bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA) en zij is betrokken geweest bij diverse bindend advies procedures. Daarnaast adviseert zij cliënten o.a. over traditionele (UAV 1989 / 2012) en geïntegreerde (UAV-GC 2005) contracten, en over adviseursvoorwaarden (DNR 2011).

Renée kan bogen op ruime ervaring als het gaat om het adviseren en procederen over complexe commerciële geschillen, waarin al dan niet technisch vraagstukken spelen. Zij kent de civiele procespraktijk als geen ander en de diverse (juridische) aspecten die daarmee samenhangen.

Achtergrond

Tijdens haar studie aan de Universiteit Leiden heeft Renée diverse extra curriculaire programma’s gevolgd, waaronder het Honours College Law. Zij heeft ook een semester aan de Renmin University in Beijing gestudeerd, waar zij zich heeft toegelegd op de Chinese taal en diverse onderwerpen binnen het Chinese recht.

Doordat Renée ook een studie vastgoed en makelaardij heeft voltooid, beschikt zij over praktische kennis van de bouw- en vastgoedsector.

Opleidingen

  • Master Ondernemingsrecht, Universiteit Leiden (2016)
  • Bachelor Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden (2014)
  • Bachelor Vastgoed en Makelaardij, Fontys Hogescholen (2011)

Nevenfuncties en lidmaatschappen

  • Lid van de Vereniging voor Jonge Procesadvocaten

Publicaties

  • B.P.A. Santen en R. van Hoof, ‘Het belangenconflict van de faillissementscurator’, in B. Assink e.a. (red.), Toekomst van het Ondernemingsrecht (Liber Amicorum L. Timmerman), Deventer: Kluwer 2015 p. 435-458;
  • R. van Hoof, ‘Van Ruzie naar Fusie’, Real Estate Magazine 2011/77.

Het bericht Renée van Hoof verscheen eerst op Ploum.

Paul Trapman

$
0
0

Paul is werkzaam als juridisch medewerker op de sectie intellectuele eigendom.

Specialisatie: intellectuele eigendomsrecht

Paul werkt op de sectie IE/IT en is gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht. Hij legt zich in het bijzonder toe op het merken- en auteursrecht en privacy- en gegevensbeschermingsrecht.

Achtergrond

In 2019 heeft Paul de master Informatierecht afgerond aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft zijn scriptie geschreven over de invloed van het ‘uploadfilter’ uit artikel 17 DSM-Richtlijn op user generated content platforms. Naast zijn studie liep Paul verschillende stages in de advocatuur, waaronder bij een niche-kantoor op het gebied van het intellectuele eigendomsrecht en bij Ploum. Daarnaast is Paul tijdens zijn studie nauw betrokken geweest bij het oprichten van een Fintech start-up. In 2018 is Paul begonnen als werkstudent bij Ploum. Sinds september 2019 werkt hij bij Ploum als juridisch medewerker.

 

Het bericht Paul Trapman verscheen eerst op Ploum.

Sophie Schneiders

$
0
0

Sophie is werkzaam als merken- en modellengemachtigde op de sectie intellectuele eigendom.

Specialisatie

Sophie is gespecialiseerd in het adviseren over- en voeren van verschillende procedures over intellectuele-eigendomsrechten, zoals oppositie- en nietigheidsprocedures en andere inbreukzaken. Ook heeft Sophie ervaring met het beheren van merkenportfolio’s van internationale en nationale bedrijven en het uitvoeren van pan-Europese merkenonderzoeken.

Achtergrond

Sophie heeft in 2017 haar master Ondernemingsrecht met een specialisatie in intellectueel-eigendomsrecht afgerond aan de Universiteit Leiden. Gedurende haar studie heeft zij verschillende stages gelopen binnen de advocatuur en het bedrijfsleven. Voordat Sophie begon bij Ploum, was zij werkzaam bij het internationale merken- en octrooibureau NLO Shieldmark.

Lidmaatschappen

  • Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht (BMM)

Het bericht Sophie Schneiders verscheen eerst op Ploum.

Stephan Geense

$
0
0

Stephan is werkzaam als advocaat op de sectie douane, handel en logistiek.

Specialisatie: handels- en transportgeschillen

Stephan werkt op de sectie douane, handel en logistiek en adviseert en procedeert voornamelijk over handels- en transportgeschillen. Hij is bij uitstek gespecialiseerd in kwesties op het terrein van logistiek en transport en staat vervoerders, terminals, (douane-)expediteurs en warehouse ondernemingen, alsmede hun verzekeraars bij.

Achtergrond

In februari 2009 is Stephan afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in de richting bedrijfsrecht. Daarbij heeft hij zich gespecialiseerd in het handels- en transportrecht. Na zijn afstuderen is Stephan zes jaar als docent en promovendus werkzaam geweest voor de Erasmus Universiteit Rotterdam op de sectie handelsrecht. Zijn onderzoeksgebieden waren het schadevergoedingsrecht en het vervoerrecht. Het onderwerp van zijn proefschrift is ‘de vergoeding van gevolgschade in het vervoerrecht’.

In februari 2016 heeft Stephan de overstap naar de advocatuur gemaakt. Sinds november 2019 is Stephan werkzaam bij Ploum als advocaat op de sectie douane, handel en logistiek.

Stephan is tevens werkzaam als docent handelsrecht voor de Universiteit Utrecht en de FENEX (de Nederlandse Organisatie voor Expeditie en Logistiek) en is medewerker van het Nederlands Tijdschrift voor Handelsrecht (NTHR). Stephan is lid van de Nederlandse Vereniging voor Vervoerrecht (NVV).

Voorbeelden recent werk

  • Stephan adviseert en treedt op in procedures over transportschades, internationale koopgeschillen en aanvaringen.
  • Stephan heeft veel ervaring met het opstellen en beoordelen van diverse commerciële contracten zoals vervoerovereenkomsten, bevrachtingsovereenkomsten, scheepsmanagementovereenkomsten, scheepshuurkoopovereenkomsten, logistieke dienstverlening en scheepsbouwovereenkomsten.

Lidmaatschappen en nevenfuncties

Publicaties

  • Commercialia vervoerrecht rechtspraak, Nederlands Tijdschrift voor Handelsrecht (NTHR 2019-5), p. 255-259
  • Commercialia vervoerrecht rechtspraak, Nederlands Tijdschrift voor Handelsrecht (NTHR 2019-4), p. 211-212
  • Commercialia vervoerrecht rechtspraak, Nederlands Tijdschrift voor Handelsrecht (NTHR 2019-2), p. 167-169
  • Commercialia vervoerrecht rechtspraak, Nederlands Tijdschrift voor Handelsrecht (NTHR 2019-1), p. 39-41
  • Commercialia vervoerrecht rechtspraak, Nederlands Tijdschrift voor Handelsrecht (NTHR 2018-6), p. 315-319
  • Commercialia vervoerrecht rechtspraak, Nederlands Tijdschrift voor Handelsrecht (NTHR 2018-5), p. 263-266
  • De ‘merchant-clausule’, Nederlands Tijdschrift voor Handelsrecht (NTHR 2011-5), p. 190-204
  • Vergoedbare schadevormen in het Engelse vervoerrecht en het leerstuk van ‘remoteness of damage’, Tijdschrift Vervoer & Recht (TVR 2010-1), p. 10-20

Het bericht Stephan Geense verscheen eerst op Ploum.

Suzanne van Aalst

$
0
0

Suzanne is advocaat bij Ploum en is werkzaam op de sectie Dispute Resolution.

Specialisatie: faillissementsrecht

Suzanne is gespecialiseerd in het faillissementsrecht. Verder procedeert en adviseert zij onder meer op het gebied van bestuurders- en beroepsaansprakelijkheid, actio pauliana, borgtocht, hoofdelijkheid, financiering en zekerheden.

Achtergrond

In 2016 is Suzanne in het kader van de Dubbele Master Insolvency Law afgestudeerd aan zowel de Radboud Universiteit Nijmegen als Nottingham Trent University.

Het bericht Suzanne van Aalst verscheen eerst op Ploum.


Ferah Taptik

$
0
0

Ferah is werkzaam als juridisch medewerker op de sectie Douane, handel en logistiek.

Specialisatie: handels-, transport en douanerecht

Ferah is gespecialiseerd in het handels-, transport en douanerecht. Zij legt zich in het bijzonder toe op het adviseren van cliënten in kwesties op het terrein van internationale handel en het afwikkelen van schadeclaims in de vervoersketen evenals met betrekking tot fiscaal gerelateerde onderwerpen zoals antidumpingheffing, oorsprong en classificatie.

Achtergrond

Ferah is afgestudeerd voor de master Civiel recht aan de Universiteit Leiden, met als scriptieonderwerp de afwikkeling van massaschade in een collectieve actie. Tijdens haar studie aan de Universiteit Leiden heeft Ferah diverse extracurriculaire programma’s gevolgd, waaronder de Master Honours Class.

Daarnaast heeft zij gedurende haar rechtenstudie praktijkervaring opgedaan bij diverse (grote) advocatenkantoren,  gewerkt als repetitor voor het vak Burgerlijk Procesrecht en is zij redacteur geweest van het juridische faculteitsblad van de Universiteit Leiden.

Zij heeft bovendien een semester aan de Koc University in Istanbul gestudeerd, waar zij werkzaam is geweest als Research Assistant op de afdelingen Public International Law en Transport and Insurance Law.

Publicaties

  • Blockchain en smart contracts in de supply chain, Juridisch up to Date 2020/16.
  • De opmars naar verdere automatisering in de vervoersector, Juridisch up to Date 2019/130.
  • No Deal-Brexit: over de gevolgen en maatregelen voor Transport en Logistiek, Juridisch up to Date 2019/81.

Het bericht Ferah Taptik verscheen eerst op Ploum.

Marisa Jantasorn

$
0
0

Marisa werkt als junior paralegal op de sectie Notariaat.

Specialisatie: legalisatie- en opiniepraktijk

Marisa houdt zich op de sectie Notariaat voornamelijk bezig met het ondernemingsrecht en meer in het bijzonder met de legalisatie- en opiniepraktijk.

Achtergrond

Marisa heeft in 2017 haar bachelor rechten afgerond. Momenteel zit zij in de afrondende fase van de master Rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Tilburg. Tijdens haar studies heeft zij zich als vrijwilligster ingezet bij Stichting rechtswinkel Voorne- Putten, Vluchtelingenwerk Nederland en bij Hockeyclub Feijenoord. Daarnaast heeft Marisa tijdens haar studies praktijkervaring opgedaan bij verschillende advocatenkantoren en een grote verzekeraar.

Het bericht Marisa Jantasorn verscheen eerst op Ploum.

Marloes Joukema

Merel van Bunge

$
0
0

Specialisatie

Merel werkt als juridisch medewerker op de sectie IP/IT en houdt zich voornamelijk bezig met commerciële contracten en IT & Privacy vraagstukken.

Achtergrond

Merel heeft in 2019 de master Civiel recht aan de Universiteit Leiden afgerond. Tijdens haar studie heeft zij een semester aan Trinity College Dublin gestudeerd, als vrijwilliger gewerkt in een rechtswinkel en heeft zij meerdere stages gelopen in de advocatuur. Sinds juni 2020 werkt Merel bij Ploum als juridisch medewerker.

Het bericht Merel van Bunge verscheen eerst op Ploum.

Arjan Wolkers

$
0
0

Arjan is werkzaam als senior medewerker binnen de sectie Douane, handel en logistiek.

Specialisatie: regelgeving met betrekking tot de invoer van goederen

Arjan is gespecialiseerd in fiscale regelgeving met betrekking tot de invoer van goederen, waaronder douanerechten, accijnzen, antidumpingheffingen en BTW. De uitdaging is om op een creatieve, solide manier met deze complexe regelgeving om te gaan, zodat voor de cliënt optimaal resultaat wordt bereikt.

Arjan richt zich met name op importeurs, logistieke dienstverleners en producenten in het (internationale) handelsverkeer.

Achtergrond

In 1996 is Arjan afgestudeerd in Fiscaal recht, afstudeerrichting kostprijsverhogende belastingen aan de Universiteit Leiden. Na zijn studie heeft Arjan ruime ervaring opgedaan in de Trade & Customs praktijk van KPMG Meijburg & Co. Vervolgens was hij werkzaam bij Hertoghs advocaten waar hij zich verder heeft gespecialiseerd in het fiscale procesrecht, met name op het terrein van de indirecte belastingen.

Sinds juni 2020 is Arjan werkzaam bij Ploum als senior medewerker op de sectie Douane, Handel en Logistiek.

Arjan is auteur van de leergang Europees belastingrecht – indirecte belastingen van Kluwer en verzorgt daarnaast bijdragen op het gebied van douane, accijnzen en BTW voor de fiscale tijdschriften NLFiscaal en NTFR. Ook verzorgt hij met regelmaat presentaties en opleidingen op het gebied van het douanerecht.

Advies en procesvoering bij invoer van goederen

Arjan adviseert zijn cliënten onder andere op het gebied van douanerechten, accijnzen, antidumpingheffingen en BTW bij invoer. Geregeld ziet hij mogelijkheden om via een zogenoemde teruggaafprocedure te veel betaalde invoerrechten voor cliënten terug te vragen.

De complexe regelgeving met betrekking tot de invoer van goederen leidt regelmatig tot een verschil van inzicht met de douaneautoriteiten over de toepassing daarvan. Hoge navorderingen zijn dan het gevolg. Arjan heeft veel kennis en ervaring op het gebied van procesvoering en vertegenwoordigt zijn cliënten in fiscale bezwaar- en beroepsprocedures voor de Nederlandse rechter en het Europese Hof van Justitie.

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

Ervaring in de praktijk en kennis van de cliënt zijn van essentieel belang voor goede advisering. Gedegen juridische en fiscale kennis is daarbij een basisvoorwaarde.

Voorbeelden recent werk

  • Arjan adviseert en treedt op in procedures waarin de invoer van goederen centraal staat. Dit zijn o.a. geschillen over de oorsprong, tariefindeling of de uitleg van complexe douane- of accijnsbepalingen.
  • Arjan treedt op in teruggaafprocedures indien hij op basis van ontwikkelingen in de jurisprudentie of de interpretatie van de regelgeving mogelijkheden ziet om te veel betaalde rechten bij invoer terug te vragen.

Lidmaatschappen en nevenfuncties

  • Buitengewoon lid Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB)
  • Auteur leergang Europees belastingrecht – indirecte belastingen van Kluwer (navigator)
  • Annotator bij het fiscale tijdschrift NLFiscaal
  • Annotator bij het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht (NTFR)
  • Verzorgen van presentaties en opleidingen (bijvoorbeeld spreker op het symposium van de Hoge Raad van 11 april 2019 ter gelegenheid van de uitgave van het boek “Douanerecht” van mr. D.G. van Vliet)

Recente Publicaties

  • Intracommunautair vervoer onder accijnsschorsingsregeling; keten van transacties. NLFiscaal 2020/1169
  • Tariefindeling van scheepscasco’s; schepen voor vaart in volle zee. NLFiscaal 2020/0724
  • Prejudiciële vragen; CDW vs. DWU; douaneschuld door verjaring tenietgegaan? NLFiscaal 2020/0318
  • Naheffing van bedragen die als accijns zijn teruggevraagd ondanks goede trouw. NLFiscaal 2019/2711
  • Fraude in het douanerecht: verstrekkende gevolgen. BTW-bulletin 2019/74
  • Strafbare feiten gepleegd door zaakvoerder; medeschuldenaar accijns. NLFiscaal 2019/2476
  • Herziening van douaneaangifte; lidstaten bepalen tijdstip mededeling. NLFiscaal 2019/2079
  • Geen vrijstelling douanerechten bij plichtsverzuim. NLFiscaal 2019/1362
  • Postonderverdeling gps navigatiesysteem met diverse functies. NLFiscaal 2019/1178
  • Geen heffing accijns mogelijk ten aanzien van in Luxemburg veraccijnsde tabaksproducten die een particulier naar Nederland heeft laten vervoeren. NTFR 2019/902
  • Tariefmuren en Mijlpalen: drie jaar Douanewetboek van de Unie. WFR 2019/92

Het bericht Arjan Wolkers verscheen eerst op Ploum.

Viewing all 110 articles
Browse latest View live