Quantcast
Channel: Specialisten – Ploum
Viewing all 110 articles
Browse latest View live

Arnoud Martens

$
0
0

Arnoud (1989) heeft gestudeeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en rondde in december 2015 een master ondernemingsrecht af, waarbij het accent lag op het intellectuele eigendomsrecht. Arnoud studeerde een half jaar in de Verenigde Staten aan de University of Iowa en volgde met succes een tweejarig interdisciplinair honoursprogramma. Naast zijn studie was Arnoud student-assistent op de sectie handelsrecht en liep hij stages bij twee niche-kantoren op het gebied van het intellectuele eigendomsrecht.

In februari 2016 is Arnoud als advocaat in dienst getreden bij Van Benthem & Keulen te Utrecht. Vervolgens is hij in januari 2018 in dienst getreden bij Ploum op de sectie IE/IT. Arnoud houdt zich bezig met het intellectuele eigendomsrecht.  Het merkenrecht, auteursrecht en het modellenrecht behoren tot zijn specialismen

Het bericht Arnoud Martens verscheen eerst op Ploum..


Simon Tan

$
0
0

Simon Tan is advocaat sinds 1987. In Chambers Europe, 2018 wordt over hem gezegd: ‘Simon is valued by his clients for his long experience, hands-on approach and astute advice’.

Samen met Rutger Ploum geeft hij leiding aan het team Arbeidsrecht van Ploum.

Het bericht Simon Tan verscheen eerst op Ploum..

Linda Hoeben

$
0
0

Linda (1983) is in 2006 afgestudeerd aan de Universiteit Maastricht, afstudeerrichting Staats- en Bestuursrecht. Linda werkte na haar studie op detacheringsbasis bij een aantal bedrijven waar zij met name opdrachten uitvoerde op het gebied van (ruimtelijk) bestuursrecht. Zij heeft daarnaast ruime ervaring opgedaan bij diverse overheden en een omgevingsdienst. Zij is daardoor goed in staat om cliënten te adviseren over de omgang met overheidsinstanties. In 2016 rondde Linda de Grotius specialisatieopleiding ruimtelijke ordenings- en milieurecht met goed gevolg af.

In april 2018 is Linda als juridisch medewerker in dienst getreden bij de sectie Bestuurs- en strafrecht. Linda is gespecialiseerd op het gebied van omgevingsrecht, waaronder bestemmingsplanprocedures, (omgevings)vergunningtrajecten en bezwaar- en beroepsprocedures.

Lidmaatschappen

  • Vereniging voor bestuursrecht (VAR)
  • Vereniging voor Milieurecht (VMR)

Het bericht Linda Hoeben verscheen eerst op Ploum..

Moniek Mutsaers

$
0
0

Moniek (1994) is begin 2018 afgestudeerd aan Universiteit Leiden in de richting Civiel Recht (accent Onroerend Goed). Tijdens haar studie heeft ze verschillende stages gelopen. Onder andere bij Hoboken Advocaten, de Clerq Advocaten Notarissen en CMS Netherlands.

Tijdens haar studietijd heeft Moniek verschillende studiegerelateerde activiteiten ondernomen. Zo heeft ze verschillende functies vervuld in commissies bij studievereniging JFV Grotius, is ze juridisch adviseur geweest en was ze studenttutor aan de universiteit van Leiden.

In april 2018 is Moniek gestart als juridisch medewerker op de sectie Dispute Resolution bij Ploum. Hier houdt ze zich voornamelijk bezig met zaken die betrekking hebben op het huurrecht.

Het bericht Moniek Mutsaers verscheen eerst op Ploum..

Canan Korkmaz

$
0
0

Canan (1990) is in 2017 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij de master Staats- en Bestuursrecht heeft afgerond (judicium: met genoegen). Zij liep tijdens haar studie stage bij een groot advocatenkantoor. Na haar studie heeft Canan werkervaring opgedaan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zij coördineerde daar de afhandeling van bezwaar- en beroepschriften met betrekking tot de Regeling fosfaatreductieplan 2017.

Canan is in april 2018 in dienst getreden als juridisch medewerker op de sectie Bestuurs- en Strafrecht. Zij is gespecialiseerd in het algemeen bestuursrecht, agrarisch recht, (Europees) milieurecht, ruimtelijk ordeningsrecht en afvalstoffenrecht.

Canan was co-auteur van de uitgave Tekst en toelichting Omgevingswet. Sinds november 2017 is Canan redacteur van het Sdu Journaal Afvalstoffenrecht. Canan publiceert regelmatig in juridische tijdschriften.

Publicaties

Lidmaatschappen

  • Vereniging voor bestuursrecht (VAR)
  • Vereniging voor Milieurecht (VMR)

Het bericht Canan Korkmaz verscheen eerst op Ploum..

Maarten Coumou

$
0
0

Maarten (1989) is in 2013 afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft daar de master Arbeidsrecht gedaan. Tijdens zijn masterjaar is hij bestuurslid geweest van het aan de master verbonden Arbeidsrechtdispuut.

Van 2013 tot begin 2017 is hij werkzaam geweest als advocaat arbeidsrecht bij een groot advocatenkantoor in Rotterdam. Na een jaar buiten de advocatuur te hebben gewerkt, is Maarten sinds maart 2018 werkzaam bij Ploum als advocaat op de sectie Arbeidsrecht. Maarten heeft ervaring met het individuele- en collectieve ontslagrecht, overgang van onderneming, (de werkingssfeer van) cao’s, het opstellen en reviewen van arbeidsovereenkomsten (ook voor statutair bestuurders), (langdurige) arbeidsongeschiktheid van werknemers medezeggenschapsrecht.

Maarten heeft ten slotte een bijzondere interesse en veel ervaring op het gebied van internationale tewerkstelling (arbeidsmigratie).

Lidmaatschappen

  • Vereniging voor Arbeidsrecht

Het bericht Maarten Coumou verscheen eerst op Ploum..

Jacob Henriquez

$
0
0

Jacob is gespecialiseerd in het bouwrecht en vastgoedrecht. Hij is betrokken bij een breed scala aan complexe bouw, vastgoed en infrastructuur gerelateerde kwesties.

Hij treedt op voor aannemers, private en publieke opdrachtgevers, installateurs, architecten en constructeurs. Jacob staat ook diverse bedrijven in het Rotterdamse havengebied bij.

Cliënten schakelen hem in omdat zij oplossingen aangereikt krijgen die hen in staat stellen verder te gaan met hun corebusiness. Dat doel is voor zijn aanpak leidend: een minnelijke regeling treffen waar het kan, doortastend procederen als het moet.

Jacob is een zeer ervaren en overtuigende procesadvocaat. Hij heeft zijn cliënten op succesvolle wijze bijgestaan in complexe procedures bij de rechter en in arbitrage, o.a. bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw, het Nederlands Arbitrage Instituut en de International Court of Arbitration van het ICC.

Jacob heeft bovendien ervaring met het opstellen van (geïntegreerde) contracten in de GWW en B&U sectoren en met EPC en O&M contracten. Hij is recentelijk betrokken geweest bij de bouw van enkele datacenters (FIDIC, UAV-GC 2005) en industriële projecten in de Rotterdamse haven (FIDIC, D&B-contracten). Jacob heeft aantoonbare ervaring met de FIDIC contractmodellen.

Zijn adviezen en processtukken zijn bondig en worden in begrijpelijke taal geschreven. Cliënten waarderen hem om zijn scherpe juridische analyse, praktische werkwijze en resultaatgerichtheid.

Legal 500 (2018 Editie)

  • Jacob Henriquez wordt aanbevolen voor zijn expertise op het gebied van ‘Construction’.

Jacob heeft o.a. ervaring met:

  • Het voeren van een ICC arbitrage voor een Nederlands bedrijf in de petrochemische sector over de beëindiging van een aannemingsovereenkomst gebaseerd op de FIDIC contractvoorwaarden;
  • Het voeren van meerdere kort geding procedures bij de rechtbank Rotterdam alsook een succesvol hoger beroep bij het Gerechtshof Den Haag voor een Nederlands bedrijf in de petrochemische sector tegen een Luxemburgse aannemer over de tussentijdse beëindiging van een FIDIC Yellow Book contract;
  • Het optreden voor een Nederlandse aannemer in de railinfrastructuur tegen de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet in een spoedgeschil bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw;
  • Het adviseren van een groot Brits advocatenkantoor over de contracten met de wederpartij met betrekking tot het project Thames Oil Port en over NAI arbitrage;
  • Beslaglegging op aandelen en het voeren van een kort geding bij de rechtbank Amsterdam voor een Duitse vastgoedbelegger met betrekking tot een groot vastgoedproject in Berlijn.
  • Het voeren van een kort geding procedure voor een Nederlands bedrijf op het gebied van technische dienstverlening in de (petro)chemische en energiesector tegen een Duits bedrijf. Het dispuut had betrekking op geothermische boringen en het vervoer van afvalstoffen;
  • Het optreden voor een groot bouwbedrijf in een geschil met een Afrikaanse Staat. Het geschil zag op de verbouwing van een ambassadegebouw in Den Haag en het in onvoltooide staat beëindigen van het werk;
  • Het adviseren van de huisadvocaat van een Staat uit het Midden-Oosten naar aanleiding van een conflict met de aannemer;
  • Het optreden voor het grootste bedrijf van Nederland in elektrotechniek en installatietechniek in een geschil met haar contractspartner. Het geschil betrof de opzegging van een duurovereenkomst door de contractspartij. De procedure is bij de rechtbank Noord-Holland gevoerd;
  • Rechtbankprocedure voor een marktleider op het gebied van vloerverwarming en vloerkoeling in een geschil met haar opdrachtgever over de beëindiging van de aannemingsovereenkomst;
  • Verschillende arbitrages over gebreken aan het werk, stilstand en vertraging, meer- en minderwerk vorderingen en schade, o.a. met betrekking tot commercieel vastgoed en woningbouwprojecten;
  • Het optreden voor diverse gemeenten in geschillen met baggeraars op grond van UAV contracten voor het verrichten van baggerwerkzaamheden. De procedures zijn gevoerd bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw.

Opleidingen

  • Grotius Academie specialisatieopleiding Onroerend Goedrecht
  • Master International Commercial Law (University of Glasgow, cum laude – 2008)
  • Master Nederlands recht (Tilburg University – 2007)

Nevenfuncties en lidmaatschappen

  • Docent bij het Instituut voor Bouwrecht
  • Docent bij de Academie voor de Rechtspraktijk
  • Vaste annotator Tijdschrift Bouwrecht (Kluwer)
  • Lid redactieraad ‘Construction Law International’
  • Lid van de Vereniging voor Bouwrecht-Advocaten (VBR-A)
  • Lid van de IBA commissie ‘International Construction Projects’
  • Lid van de Construction Committee van de Dutch Arbitration Association (DAA)
  • Lid van de General Council van de University of Glasgow
  • Lid Nederlands Arbitrage Instituut

Publicaties (Boeken)

  • (Eind)redacteur van het boek ‘Processuele rechtspraak van de Raad van Arbitrage voor de Bouw’ (Instituut voor Bouwrecht, 2016)
  • Medeauteur van het boek ‘Garanties in de Rechtspraktijk’ (Kluwer, 2015)

Het bericht Jacob Henriquez verscheen eerst op Ploum.

Marloes Koppelaars

$
0
0

Marloes procedeert en adviseert vooral op het gebied van privacy en IT. Zij heeft een ruime ervaring op het gebied van verwerking van persoonsgegevens, cookieregelgeving, privacy statements, bedrijfscodes, algemene voorwaarden, ICT-recht, consumentenrecht en mededingingsrecht.

Marloes is in 1992 afgestudeerd in Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij begon haar loopbaan als Gerechtssecretaris bij de Rechtbank Den Haag, afdeling kort geding. In 1997 stapte zij over naar KPN, waar zij vanaf het begin verantwoordelijk was voor privacyvraagstukken. Zij volgde er diverse opleidingen op het gebied van Telecommunicatierecht, Privacyrecht, ICT-recht, Mededingingsrecht, Mediarecht en Intellectueel Eigendom. Van 2001 tot 2006 volgde zij met succes de beroepsopleiding en voortgezette stagiaire opleiding advocatuur. Vanaf 2006 was zij naast Senior Legal Counsel ook advocaat in dienstbetrekking. Als advocaat heeft zij een groot aantal procedures voor KPN gevoerd, onder meer in het kader van de onderzoeken naar gebruik van Deep Packet Inspection, verwerking van iTV gegevens door KPN/XS4All en de bewaarplicht telecommunicatiegegevens. In 2018 maakte zij de overstap naar Ploum.

Het bericht Marloes Koppelaars verscheen eerst op Ploum.


Roos de Vos

$
0
0

Roos (1994) heeft in de zomer van 2018 haar Master Notarieel recht afgerond aan de Universiteit Utrecht. Tijdens haar Bachelor Rechtsgeleerdheid (met notarieel traject) heeft zij als notarieel medewerker ervaring opgedaan bij een ander notariskantoor en een studentstage gelopen bij Ploum. In aansluiting op deze studentstage is zij tijdens haar Master in dienst getreden bij Ploum als werkstudent.

Na het afronden van haar Master is Roos bij Ploum gestart als kandidaat-notaris (stagiaire), waar zij zich voornamelijk bezig houdt met het oprichten van rechtspersonen, het wijzigen van statuten, het begeleiden van fusies en (af)splitsingen, de overdracht van (register)goederen, de vestiging van zakelijke rechten en het personen- en familierecht.

Het bericht Roos de Vos verscheen eerst op Ploum.

Alette Brehm

$
0
0

Alette is in 2007 afgestudeerd in de richtingen bedrijfsrecht en onderneming, recht & management aan de Universiteit Leiden. Van 2008 tot 2017 is zij werkzaam geweest bij Ploum als advocaat op het gebied van ondernemingsrecht. Na een tussenstap van een jaar als jurist bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is zij in 2018 als advocaat teruggekeerd naar Ploum. Alette richt zich in het bijzonder op het begeleiden van fusies en overnames, joint ventures en (her)financieringen. Ook adviseert zij over algemene ondernemingsrechtelijke en contractuele vraagstukken.

Het bericht Alette Brehm verscheen eerst op Ploum.

Tessa ’t Hart

$
0
0

Tessa (1991) heeft in 2016 de studie notarieel recht afgerond aan de Universiteit van Leiden. Tijdens haar studie heeft Tessa notariële ervaring opgedaan bij verschillende grote kantoren. Na haar afstuderen is zij gestart als kandidaat-notaris bij HVG Law in Rotterdam. Eind 2018 heeft zij de overstap gemaakt naar het notariële team van Ploum.

Tessa is als kandidaat-notaris bij Ploum met name werkzaam in het ondernemingsrecht. Zij adviseert en begeleidt cliënten bij onder andere (grensoverschrijdende) herstructureringen, het opzetten van ondernemingsstructuren en overnames en stelt hier de benodigde (notariële) documenten voor op.

Naast haar werk volgt Tessa op dit moment de beroepsopleiding notariaat die zij in 2020 zal afronden. Verder zit zij sinds juli 2018 in het bestuur van de vereniging van jonge kandidaat-notarissen voor de omgeving van Rotterdam.

Het bericht Tessa ’t Hart verscheen eerst op Ploum.

Marieke van Tiggelen

Simone Overbeeke

$
0
0

Simone is jurist en werkzaam op het gebied van het bouwrecht en vastgoedrecht. Zij legt zich in het bijzonder toe op het procederen in bouw- en vastgoedzaken bij de overheidsrechter en bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Daarnaast adviseert zij cliënten over aannemingsovereenkomsten met toepassing van onder andere de UAV en de UAV-GC.

Opleiding

  • Master Privaatrecht (Universiteit Utrecht)
  • Bachelor Rechtsgeleerdheid (Erasmus Universiteit)

Ervaring

  • Buitengriffier bij de Rechtbank Rotterdam
  • Vrijwilliger bij de Rechtswinkel Schiedam

Het bericht Simone Overbeeke verscheen eerst op Ploum.

Simon Tan

$
0
0

Simon Tan is advocaat sinds 1987. Als toonaangevend arbeidsrechtadvocaat heeft Simon veel ervaring met verschillende kwesties. Van individuele beëindigingszaken tot collectieve arbeidsconflicten en alles daartussenin.

Cliënten waarderen zowel zijn vaardigheden als zijn toewijding. In Chambers Europe, 2018 wordt over hem gezegd: ‘Simon is valued by his clients for his long experience, hands-on approach and astute advice’.

Samen met Rutger Ploum geeft hij leiding aan het team Arbeidsrecht van Ploum.

Simon Tan is valued by clients for his ”long experience, hands-on approach and astute advice.” Tan handles works council negotiations and restructering matters. – Chambers 2018

Het bericht Simon Tan verscheen eerst op Ploum.

Alexandra Danopoulos

$
0
0

Alexandra is werkzaam als senior advocaat op de sectie bestuursrecht .

Specialisatie

Alexandra is gespecialiseerd in het bestuursrecht en in het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening en milieurecht) in brede zin, waaronder: de Wabo, de Wet milieubeheer, EVOA, vergunningsprocedures en toezicht en handhaving en in het Energierecht. Alexandra werkt op de sectie Bestuursrecht en adviseert en procedeert onder andere over vergunningen en handhavingsprocedures. Daarnaast is Alexandra gespecialiseerd in het Energierecht en adviseert zij over Energiewet- en regelgeving.

Handhavingskwesties en vergunningprocedures

Alexandra adviseert klanten in handhavingskwesties en over vergunningsprocedures in verschillende sectoren, waaronder de opslag – en transportsector en de bouwsector. Zij heeft ruime ervaring met adviseren van en procederen voor grote ondernemingen op het gebied van het levensmiddelenrecht, het omgevingsrecht, het milieurecht (o.a. bodem, externe veiligheid), en het algemeen bestuursrecht. Haar bijzondere focus ziet op toezicht en handhavingskwesties (o.a. bestuurlijke strafbeschikkingen), waaronder bezoeken en optredens van inspecties (NVWA, SZW, IL&T, DCMR) en vergunningen. Alexandra heeft ruime ervaring in het voeren van procedures op het gebied van zowel het bestuursrecht als het civiele recht.

Alexandra is sinds 2009 advocaat en tevens werkzaam geweest als Senior Legal Counsel bij een grote baggermaatschappij waar zij heeft geadviseerd over verschillende infrastructurele projecten. Voorafgaand aan de advocatuur werkte zij zes jaar als universitair docent en promovenda (Europees) bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zij is gepromoveerd op het onderwerp: ‘Geschilbeslechting door de OPTA. Een voorbeeld voor geschilbeslechting in het bestuursrecht?’. Het onderzoek ziet op regulering en handhaving door de ACM in de Telecom- en Energiesector.

Verstand van zaken, is meer dan juridische kennis

Door haar ervaring buiten de advocatuur als bedrijfsjurist is voor Alexandra nog eens bevestigd dat de cliënt behoefte heeft aan praktisch juridisch advies dat kan bijdragen aan de oplossing van een juridisch probleem. Alexandra is pragmatisch ingesteld en denkt graag proactief mee met haar cliënten. Naast haar praktijk geeft Alexandra regelmatig cursussen over verschillende bestuursrechtelijke en milieurechtelijke onderwerpen. Ook publiceert zij op deze gebieden.

Voorbeelden van zaken

  • Adviseren en procederen over een omgevingsvergunning milieu en de voorwaarden inzake de PGS15 voor een short sea terminal in de Rotterdamse haven en het adviseren van overige terminals inzake handhavingskwesties met betrekking tot de PGS15.
  • Adviseren en procederen inzake handhaving van de Wegenverkeerswet. Alexandra heeft met succes een procedure gevoerd waarbij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bij uitspraak van 4 maart 2015 tot het oordeel is gekomen dat de regeling waarin het alcoholslotprogramma was opgenomen onverbindend was, omdat die in een substantieel aantal gevallen onevenredig kon uitwerken.
  • Advisering inzake Europees bestuursrecht voor het NextTrust project, een project in de logistieke sector ter verbetering van de samenwerking van efficiëntie en duurzaamheid.

Lidmaatschappen en nevenfuncties

Publicaties

  • Status PGS’en toegelicht; geen wetten maar richtlijnen, Gevaarlijke Lading, april 2015
  • Annotatie bij de uitspraak van het CBb van 28 november 2013, Delta/Neeltje Jans, AB 2014/204
  • Annotatie bij de uitspraak van het CBb van 17 oktober 2012, Alticom en NOVEC/OPTA, Mediaforum 2013-3
  • Annotatie bij vonnis van de rechtbank ’s-Gravenhage van 18 juli 2012, met G.A. van der Veen, AB 2012/395
  • ‘Naming en Shaming door de OPTA: Kunnen nog niet onherroepelijk geworden boetes openbaar worden gemaakt?’, met mr. D. Van Tilborg, Tijdschrift voor Toezicht, 2011/2
  • ‘Geschilbeslechting door de OPTA. Een voorbeeld voor geschilbeslechting in het bestuursrecht?’ Nijmegen: Wolf Legal publishers, 2009 – Annotatie bij CBb 6 april 2006, Computerrecht 1/2007

Het bericht Alexandra Danopoulos verscheen eerst op Ploum.


Geert de Nijs

$
0
0

Geert is werkzaam als advocaat op de sectie ondernemingsrecht.

Specialisatie

Geert adviseert Nederlandse en internationale cliënten bij (grensoverschrijdende) fusies en overnames, MBO’s, joint ventures, herstructureringen, management- en werknemersparticipaties en andere strategische transacties. Hij heeft ruimte ervaring met het van A tot Z begeleiden van M&A transacties (zowel buy- als sell-side) en joint ventures, waaronder het verrichten en coördineren van juridisch (vendor) due diligence, opstellen van transactiedocumentatie en het coördineren van transactieteams. Tevens adviseert hij over vennootschappelijke en contractuele kwesties en corporate governance vraagstukken.

Naast eerder als advocaat werkzaam geweest te zijn bij Loyens & Loeff en HVG Law, is Geert ruim twee jaar in-house counsel geweest bij een wereldwijd opererende producent van offshore equipment in de olie, gas en renewables industrie.

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

Door zijn ervaring als bedrijfsjurist bij Huisman Equipment heeft Geert, naast de juridische kant van een transactie, bij uitstek ook oog voor het grotere speelveld en de vele belangen, persoonlijke verbanden en karakters die komen kijken bij een intensief M&A traject.

Voorbeelden van zaken

  • Begeleiden van de founder van een high performance hosting company bij de 100% verkoop aan één van de grootse video game publishers ter wereld
  • Begeleiden van een Quote-500 familiebedrijf bij het professionaliseren van hun governance structuur
  • Begeleiden van een wereldwijd opererende horticultuur specialist met koninklijk predicaat bij de acquisitie van een producent van high-tech logistieke oplossingen voor de glastuinbouw

(Grotius) Opleidingen

  • Rechtsgeleerdheid, Erasmus Universiteit Rotterdam (2009)
  • Exchange student, University of Baltimore, Baltimore (MD), USA (2008)
  • Leergang Mergers & Acquisitions: Law, Finance, Skills, post-graduate course, ZIPO / VU Amsterdam (2017)

Het bericht Geert de Nijs verscheen eerst op Ploum.

Eva Kranenburg

$
0
0

Eva Kranenburg werkt als kandidaat-notaris bij Ploum.

Specialisatie

Eva houdt zich voornamelijk bezig met het ondernemingsrecht, waaronder begrepen het begeleiden van cliënten bij fusies en splitsingen, het oprichten van rechtspersonen en het wijzigen van statuten. Na haar studie Notarieel recht is Eva als kandidaat-notaris werkzaam geweest bij twee Rotterdamse notariskantoren, waarbij zij zich heeft gespecialiseerd in zowel het vastgoed als het ondernemingsrecht.

Nevenfuncties

  • Penningmeester in het bestuur van de Rotterdamse Ring van notarissen en kandidaat-notarissen van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Het bericht Eva Kranenburg verscheen eerst op Ploum.

Petra Chao

$
0
0

Petra is werkzaam als advocaat op de sectie Trade, Customs & Logistics.

Specialisatie

Petra is gespecialiseerd in het (Europees) douanerecht, verzekeringsrecht, handels- en transportgeschillen en civiele cassatie.  Petra maakt onderdeel uit van de teams douane, handel & logistiek en civiele cassatie.

Petra geeft regelmatig samen met Jikke Biermasz (in-house) trainingen voor de FENEX (de Nederlandse Organisatie voor Expeditie en Logistiek) en is actief betrokken bij Greenlane (the Alliance of European Customs and Trade Law Firm). Verder heeft Petra in samenwerking met Jikke Biermasz een bijdrage geleverd aan het boek Dual-use export controls in international transit and transshipment dat in 2017 door WorldECR is gepubliceerd.

In december 2015 is Petra Cum Laude afgestudeerd aan de Universiteit Leiden in de richting civiel recht. Daarbij heeft zij zich gespecialiseerd in het verzekeringsrecht en haar scriptie geschreven over de uitleg van de verzekeringsovereenkomst ten behoeve van een derde. Petra heeft ook een semester gestudeerd aan de Universität Wien. Daarnaast heeft Petra tijdens haar studie praktijkervaring op gedaan bij diverse (grote) advocatenkantoren en bij de Hoge Raad onder andere als juridisch assistent. Petra heeft in 2018 een opleiding in het kader van (Europees) douanerecht bij KGH opleidingen en de beroepsopleiding bij de Orde van Advocaten afgerond.

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

Petra heeft onder andere door haar ervaring inhouse bij cliënten en door het geven van cursussen aan leden van de logistieke branche vereniging (FENEX) een goed gevoel waar cliënten in de praktijk tegenaan lopen en hoe zij kan bijdragen aan een praktische oplossing. Daarnaast heeft Petra ervaring met het begeleiden/managen van diverse tegelijk lopende procedures.

Voorbeelden van zaken

  • Adviseren en procederen over polisdisputen in het bijzonder over samenloop van verzekeringen
  • Procederen in bestuursrechtelijke procedures tegen de douane over Europese regelgeving ten aanzien van antidumping heffingen, douanewaarde, oorsprong, classificatie en niet fiscaal gerelateerde onderwerpen zoals CITES en nationale regelgeving over verbruiksbelasting en procederen in civiele procedures tegen de douane over het schorsen en voorkomen van (verdere) invorderingsmaatregelen voor douaneschulden en tegen civiele partijen in de logistieke keten
  • Cliënten bijstaan bij het aanvechten van fiscale strafbeschikkingen wegens het doen van onjuiste aangiften
  • Onderdeel van de civiele cassatie praktijk van Ploum (procedures bij de Hoge Raad)

Opleidingen

  • Beroepsopleiding van de orde van advocaten in 2018
  • Customs Consultant van KGH Opleidingen 2018
  • Master civiel recht aan de Universiteit Leiden (Cum Laude) in 2015
  • Bachelor Nederlands recht aan de Universiteit Leiden in 2013

Lidmaadschappen

Publicaties

  • Advocatenblad 2018/6, Kroniek Aansprakelijkheidsrecht, in collaboration with C. Janssens en V. Hofman.
  • WorldECR, Dual-use Export Controls in international transit and transhipment, chapter on the Netherlands in collaboration with J. Biermasz, 2017.
  • JutD 27 April 2017, no. 9, De nieuwe luchtverkeersdeelnemer: de drone.
  • JutD 9 September 2016, no. 16, De rol van de instantie die verantwoordelijk is voor de handhaving van Verordening nr. 261/2004.

Het bericht Petra Chao verscheen eerst op Ploum.

Marijn van Tuijl

$
0
0

Marijn is partner van Ploum en als advocaat werkzaam binnen de sectie Trade, Customs & Logistics.

Specialisatie

Marijn adviseert en procedeert over kwesties rond de productie van en handel in goederen. Daarbij draait het vaak om contracten en aansprakelijkheid, maar ook om de complexe regelgeving die bepaalt of goederen in de EU mogen worden ingevoerd en in de handel worden gebracht, dan wel dat deze bij wijze van recall moeten worden teruggeroepen. Marijn is vooral actief in zaken voor importeurs, producenten en handelsondernemingen in de sectoren Food & Feed en Life Sciences waarbij overheidstoezicht of –opsporing door de NVWA, de Douane, FIOD, IL&T of IGJ een – vaak ingrijpende – rol speelt.

Daarnaast is Marijn bij uitstek gespecialiseerd in kwesties op het terrein van logistiek en transport en staat hij vervoerders, terminals, (douane-)expediteurs en warehouse ondernemingen, alsmede hun verzekeraars, bij.

Ervaring

Vanuit een achtergrond in de internationale handel en logistiek, staat Marijn ondernemingen en hun verzekeraars bij in kwesties waar de kwaliteit of compliance van producten en grondstoffen in het geding is, of waar in de logistieke keten geschillen ontstaan.

Naast logistieke contracten en geschillen over vervoer, op- en overslag van goederen, heeft Marijn veel ervaring met product recalls, onderhandelingen met en procedures tegen toezichthouders en het afwikkelen van schadeclaims in de handelsketen die daar vaak het gevolg van zijn.

De sterke focus op zaken waarbij overheidstoezicht en –opsporing ingrijpt op de productie, de import, het vervoer en de handel in goederen maakt dat Marijn effectief en resultaatgericht met de betrokken overheidsdiensten kan omgaan. Deze waardevolle expertise is bij Ploum gecombineerd in het team Corporate Investigations waarvan Marijn deel uitmaakt.

Marijn heeft na zijn studie rechten eerst vijf jaar als jurist bij een internationale onderneming gewerkt.

‘Marijn van Tuijl continues to be a highly regarded presence on logistics and international trade matters. His clients include traders and manufacturers.’ – Chambers & Partners Europe

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

‘ “Voor mij draait het vak van advocaat niet om de juridische theorie, maar om de beste praktische oplossing.” Bij Ploum kan ik adviseren en procederen over aansprakelijkheidskwesties en contractdisputen voor internationale commodity handelaren, producenten/leveranciers en logistieke dienstverleners. Daarnaast houd ik mij bezig met zaken die handelen over Europese en nationale (product) regelgeving, warenwetgeving en meer in het bijzonder het levensmiddelenrecht,’ Marijn van Tuijl.

Voorbeelden van zaken

  • Marijn adviseert en treedt op in procedures tegen een producent van farmaceutisch afval dat synthetisch hormonen bevatte, welk afval in strijd met Europese regelgeving in de handel is gebracht als grondstof voor levensmiddelen en diervoeder, als gevolg waarvan omvangrijke schade is ontstaan in de Nederlandse varkenshouderij.
  • Marijn staat meerdere bedrijven bij in geschillen met de NVWA en de Douane, alsmede met de gevolgen die dergelijke besluiten of vorderingen van overheidswege hebben in de handels- of logistieke keten.
  • Marijn treedt op voor een wereldwijd opererende rederij in een geschil met een sleepvaartonderneming over het verrichten van sleepdiensten in Noord-Europese havens.
  • Marijn adviseert importeurs van levensmiddelen en grondstoffen veelvuldig over onderwerpen als pesticideresiduen, veterinaire controles bij invoer, contaminaties en andere risico’s rond productveiligheid.
  • Marijn heeft veel ervaring met logistieke contracten, maar ook met de keerzijde: procedures en kort gedingen tussen logistiek dienstverleners en hun opdrachtgevers over de – al dan niet rechtmatige – beëindiging van samenwerkingen in de logistiek.

Het bericht Marijn van Tuijl verscheen eerst op Ploum.

Jikke Biermasz

$
0
0

Jikke is partner van Ploum en als advocaat werkzaam binnen de sectie Trade, Customs & Logistics.

Specialisatie

Jikke is gespecialiseerd in het internationale handels-, douane-, transport en verzekeringsrecht. Haar advies- en procespraktijk omvatten de civiel-, bestuurs- en strafrechtelijke aspecten van deze rechtsgebieden. Deze unieke combinatie van specialistische kennis stelt Jikke in staat douane-, transport en handelskwesties te beoordelen vanuit alle relevante rechtsgebieden met als resultaat een efficiënte en effectieve multidisciplinaire aanpak. Jikke richt zich met name op de sectoren Handel & Logistiek, Food & Agri, High Tech & Industry en Life Sciences & Health.

Ervaring

Jikke studeerde in 2004 cum laude af in het bedrijfs- en straf(proces)recht. Zij begon haar carrière als advocaat bij het internationale advocatenkantoor DLA Piper. Van 2010 tot 2019 was zij werkzaam bij het Rotterdamse advocatenkantoor Kneppelhout & Korthals. In 2008 voltooide Jikke cum laude de Grotius specialisatieopleiding Vervoerrecht en rondde in 2009 met succes de Post-Master ‘Douane’ van de Stichting Europese Fiscale Studies (Erasmus Universiteit) af. Zij is auteur voor de rubriek VAT and Customs van Kluwer Highlights & Insights, voorzitter van de Examencommissie van KGH Douaneopleidingen, treedt op als docent in verschillende cursussen op het gebied van het douanerecht van de Nederlandse Organisatie voor Expeditie en Logistiek (FENEX) en oprichter en bestuurslid van GreenLane, een internationaal netwerk van in het douanerecht gespecialiseerde advocatenkantoren in de EU en daarbuiten.

Advies bij de in- en uitvoer van goederen

Jikke adviseert en procedeert in douane-, transport-, handels- en verzekeringszaken. Bij douanezaken gaat het zowel om de fiscale kant die bij invoer in de EU van goederen uit derde landen een rol speelt. Jikke procedeert dan tegen de douane om een navordering voor douane- of antidumpingrechten van tafel te krijgen. Zij staat klanten daarnaast ook bij met betrekking tot niet-fiscale voorschriften die bij de invoer of uitvoer van goederen van toepassing zijn op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij de douane namaakgoederen onderschept en in beslag neemt of aan de uitvoer van goederen die bij export gecontroleerd zijn of naar landen of personen waarop internationale sancties van toepassing zijn.
Jikke heeft ruime ervaring met het opstellen van complexe logistieke contracten, algemene voorwaarden en polisvoorwaarden en is regelmatig betrokken bij due diligence onderzoeken in de logistiek.  Zij treedt verder op in FENEX-arbitrages. Daarnaast is zij betrokken bij verschillende internationale en nationale innovatieprojecten om samenwerking en duurzaamheid in de logistiek te stimuleren.

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

Jikke beschikt over een groot netwerk in de logistiek en is daardoor goed in staat partijen te verbinden en ook buiten het juridische speelveld oplossingen te vinden. Jikke: Ik werk voor mijn klanten naar de best haalbare oplossing toe, liefst goedschiks, maar als het niet anders kan door tactisch te procederen. Een advocaat is er niet voor het conflict, maar voor de oplossing.”

Review

Yves Melin, partner Steptoe & Johnson, Brussels: “When Jikke and I started to discuss the creation of a network of customs law firms, Jikke immediately became the engine. GreenLane (for which, by the way, she suggested the name) has developed since as a very prosperous venture. Not only in terms of cooperation and organization but also in commercial terms. At the moment she stepped in, she took ownership. We actually generate money and in that sense I consider GreenLane in my own firm as an evident plus on my CV, which is clearly recognized by my partners. At the beginning we started with five, now we have thirteen member firms in the EU and 7 members in third countries such as China, India and Brazil.. Jikke played an immense role in putting this together as she is by far the most energetic of all of us. She deploys great ideas for business development: both aimed at approaching clients and organizing events. In a nutshell I should say that I like particularly her business acumen. GreenLane would not have been there without Jikke.”

Voorbeelden van zaken

  • Jikke staat diverse importeurs en douane-expediteurs (en hun verzekeraars) bij in nationale procedures tegen de douane en in procedures bij de Europese Commissie en Europese rechter. Dit zijn geschillen over de oorsprong, douanewaarde, tariefindeling en/of over antidumpingrechten. Steeds gaat het om andere producten: zonnepanelen, led-panelen, spaarlampen, computers, printers, communicatieapparatuur, fietsen, schoenen, chemicaliën,, vitaminepreparaten, vliegtuigonderdelen, sojaolie, sigaretten, vis, rijst, rollators, spelcomputers, staalkabels en bevestigingsmiddelen.
  • Vanwege haar kennis van het douane- en logistieke contractenrecht stelt Jikke voor douane-expediteurs en hun opdrachtgevers regelmatig contracten en algemene voorwaarden Zij gebruiken deze documenten om hun onderlinge rechtsverhouding te regelen. Voor een grote Nederlandse verzekeraar stelde zij de polisvoorwaarden op voor een documentenaansprakelijkheidsverzekering
  • Jikke adviseert verschillende (Nederlandse) exporteurs en multinationals over de implicaties van export controle en sanctieregelgeving. Is (bijvoorbeeld) uitvoer naar Iran of Rusland wel toegestaan?
  • Jikke geeft leiding aan verschillende due dilligence onderzoeken in het kader van fusies en overnames van douane-expediteurs en andere logistieke bedrijven. De meerwaarde die Ploum als full service kantoor met specialistische kennis van het handels-, transport en douanerecht kan bieden, is evident. Ploum kan de algemene risico’s in kaart brengen, maar daarnaast ook de risico’s verbonden aan de core business van logistieke ondernemingen beoordelen.
  • Soms volgt uit een rechterlijke uitspraak dat klanten in het verleden teveel douanerechten hebben betaald. Er had onder een goederencode met gunstiger tarief aangegeven moeten worden. Jikke volgt de ontwikkelingen in de jurisprudentie en heeft al voor verschillende klanten aanzienlijke meevallers weten te realiseren door teveel betaalde bedragen terug te vragen.
  • Jikke is actief in verschillende internationale en nationale projecten om innovatie en samenwerking in de logistiek te bevorderen.

Opleidingen

  • Opleiding tot Customs Consultant, KGH Douaneopleidingen Nederland
  • Post-Master ‘Douane’ van de Stichting Europese Fiscale Studies (Erasmus Universiteit) (2009 en 2017)
  • Grotius specialisatieopleiding vervoerrecht, cum laude (2008)
  • Basisopleiding tot mediator, Mediation and Training Network, The Lime Tree
  • Bedrijfsrecht en straf(proces)recht, Universiteit Leiden, cum laude (2004)

Lidmaatschappen en nevenfuncties

  • Docent douanerecht bij FENEX
  • Bestuurslid en oprichter van het netwerk GreenLane (The Alliance of European Customs and Trade Lawfirms)
  • Voorzitter Examencommissie KGH Douaneopleidingen Nederland
  • Auteur voor de rubriek VAT and Customs van Kluwer Insights
  • Lid van AIJA (Association International des Jeunes Advocats)

Publicaties 

  • Samenwerken in de Logistiek, Weg en Wagen, nummer 86, 2018;
  • WorldECR, Dual-use Export Controls in international transit and transhipment, chapter on the Netherlands in collaboration, met Petra Chao, 2017;
  • Hart voor de haven – Jikke Biermasz, interview Mainport Magazine, 2016.
  • Namaakgoederen aangepakt, Globe Magazine, 411, 2016
  • De Antipiraterij Verordening, Verbeterd recept tegen namaak, Globe Magazine, nummer 388, 2014
  • Vertegenwoordiging in douanezaken, nummer 22, 2013
  • Onduidelijkheid bij de aansprakelijkheid voor douaneclaims, Eensluidend antwoord nog altijd niet te geven, ledenblad TLN, Transport & Logistiek, 2012
  • Transport and Arbitration, A love story, AIJA, country report for the Netherlands, 2011
  • Binding Netherlands, An introduction to Dutch export controls legislation, World ECR, issue May 2013
  • Europa’s antwoord op internationale handel in namaak, Fenedexpress, 2013.
  • New Dutch export control legislation tackles intangible strategic services, Guy Carpenter bundel, 2012.
  • (De samenloop van) regresacties met betrekking tot invoerrechten, accijnzen en omzetbelasting onder het CMR-verdrag en het Communautair douanewetboek, TVR 2009/3.

Het bericht Jikke Biermasz verscheen eerst op Ploum.

Viewing all 110 articles
Browse latest View live